anasayfa

GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Tarifler

Mayıs 2016  10746  Defa Okundu GLUTENSİZ TARİFLER   

ArtıkGlutensiz ürünler ile nefis yiyecekler hazırlayabilirsiniz

 

Glutensiz AŞURE


Sn.Fatma Afife ILSEVER  tarifidir.

Malzemeler:

3 Su Bardağı Beyaz Mısır Yarması       Aktarlarda ve semt pazarlarından bulabilirsiniz.

½  Su Bardağı Kepekli Pirinç  Migros, Noba, Reis vb.

½ Su Bardağı  Nohut

½ Su Bardağı Kuru Fasulye

200 gr. Kuru Üzüm

150 gr. Kuru Kayısı  ( Küçük doğranacak)

1 Portakal kabuğu   (Küçük doğranacak)   Isteğe bağlı.

1 Ekşi Elma ( Küçük küpler şeklinde  doğranacak )    Isteğe bağlı.

1 Küçük Konserve Mısır  istenirse.

1,5 Kg. Toz şeker.

1 Paket Vanilya  (Dr Oetker) Isteğe bağlı.

Yapılışı:

Akşamdan Mısır yarması, Nohut, Pirinç, Fasulye ayrı ayrı kaplarda ıslatılır. (Portakal kabuğu da ıslatılır a cısı çıksın diye.) Sabah mısır yarmasını düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Diğer malzemeler de (Nohut, Kuru fasulye,  pirinç ) ayrı kaplarda pişirilir. Sonra  büyük bir tencereye  tüm malzemeler konur. 20 bardak su ilave edilir 1-2 saat helmeleninceye  kadar kısık ateşte kaynatılır. Üzerine şeker  ilave edilip yarım saat daha kaynatılır. Pişmesine yakın  1 paket vanilya eklenip 5 dakika sonra ocağın altı kapatılır. Soğuyana kadar ara sıra kaşıkla karıştırılır. Sonra kaselere konulup üzeri  isteğe göre süslenir. (Tarçın, nar, fıstık, ceviz içi, Hindistan cevizi, Fındık gibi.)

Afiyet olsun.

TUZLU KURABIYE

Sn Fatma Afife ILSEVER tarifidir.

Malzemeler:

1 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı GNK un

1 su bardağı Sinangil un

2-3 çorba kaşığı margarin

1 çay kaşığı tuz

2-3 çorba kaşığı pastavilla makarna sosu

1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Yapılışı:

Tüm malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğururken gerekirse azar azar su ilave edilir. Hamur yoğrulduktan sonra 15- 20 dakika dinlendirilir. Merdane yardımıyla bir parmaktan biraz ince açıp kalıp ile kesilir. Daha sonra tepsiye dizilir ve üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra arzuya göre çörekotu veya susam serpilip 170 derecede pişirilir.

 

IKI RENKLI MUHALLEBILI TATLI

Sayın Fatma Afife ILSEVER tarifidir.

Malzemeler:

5 çay bardağı mısır nişaştası

1 çay bardağı şeker

1 çay bardağı süt

1 paket vanilya

5 çay bardağı portakal suyu (şekersiz cappy portakal suyu olabilir)

1 çay bardağı mısır nişastası

1/ 2 çay bardağı şeker (arzuya göre portakal kabuğu rendesi konabilir)

Yapılışı:

Önce süt, nişasta ve vanilya muhallebi gibi pişirilir. Piştikten sonra karışım bir borcama dökülür. Sütlü muhallebinin üzerine eti pronot bebe bisküvisi dizilir.

Meyveli muhallebi pişirmek için; portakal suyu, nişasta, şeker hepsi karıştırarak pişirilir ve bisküvilerin üzerine dökülür. Arzuya göre üzeri

 istenildiği gibi süslenebilir. Bisküvilerin üzerine portakallar dilimlenip konulabilir. Tarif portakal suyu yerine herhangi bir meyve suyu ile de

yapılabilir.

 

FIRINDA EKMEK

Sayın Fatma Afife ILSEVER tarifidir.

Malzemeler:

1 yumurta (oda sıcaklığında)

500 ml su ( 2,5 su bardağı)

1 paket kuru maya

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çorba kaşığı elma sirkesi

½ kilo un

Yapılışı:

Bütün malzemeler derin bir kapta mikser yardımı ile çırpılır. Bu hamurdan iki somun ekmek çıkar. Hamur ikiye bölünüp içini yağladığımız ekmek kalıplarına (uzun dikdörtgen kek kalıbı olabilir) dökülür. Iki misli büyüklüğe ulaşana kadar ( 30-45dk) fırının içinde 50 derecede bekleterek mayalandırılır. Daha sonra istenirse fırının içine pişirme işlemine başlamadan önce ufak kasede bir miktar sıcak su konursa ekmeğin kabuğu daha yumuşak olur.  Fırın 180 dereceye ayarlanır ve pişirilir. Üzeri kızardıktan sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Ekmek fırından çıkarıldıktan sonra temiz bir bez ya da ızgara üzerinde soğumaya bırakılır.

Not: Mikserle karıştırmadan önce 1 su bardağına maya ve şekeri koyup çok az ılık su ile kabarttıktan sonra karışıma ilave ederek de ekmeği yapabiliriz.

Şeker yerine mayayı kabartmada bal da kullanılabilir.

 

TATLI KURABIYE

Sayın Fatma Afife ILSEVER tarifidir

Malzemeler:

1 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı GNK un

1 su bardağı Sinangil un

1 su bardağı şeker

2-3 çorba kaşığı margarin( Becel)

Yapılışı:

Bütün malzemeler bir kapta yavaş yavaş yoğrulur. Gerekirse hafif su veya süt ilave ederek yoğurmaya devam edilir. Hamur kıvamına geldikten sonra 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Sonra merdane ile bir parmaktan biraz ince açıp kalıp yardımıyla  kesilir. Ayrı bir kaba tarçın veya kakao konur, ve kalıplarla kesilen kurabiyelerin üzerine tarçın/ kakaoya batırılmış daha küçük kalıplarla şekil yapılır. 170 derecede 15-20 dk pişirilir.

Afiyet olsun.


GÖZLEME

Sayın Fatma Afife İLSEVER tarifidir.


Malzemeler

1 kutu Sinangil Karabuğdaylı Un (500 gr.)

1 Paket toz maya

1 Çay kaşığı şeker veya bal

2 Yumurta

1 Tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:

1 Büyük bardağın içine toz mayayı ve 1 çay kaşığı şeker veya balı koyun. 2 Parmak ılık su ilave edip mayayı eritin ve mayanın kabarmasını bekleyin.

Büyükçe bir tasın içine 1 paket (500 gr.) unu koyun, unun  etrafına 1 tatlı kaşığı tuz, ortasına 2 yumurta ve kabaran mayayı koyduktan sonra azar azar su ilave ederek hamuru yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra ufak bezeler halinde ayırın.  Tabak büyüklüğünde hamur bezelerini  açtıktan sonra içine arzu edilen kıyma, peynir, ıspanak gibi iç harç hazırlayıp hamurun içine koyun ve kapatın.  Sac var ise sacda, yoksa teflon tavada fırça ile sıvı yağ sürerek pişirin.

 

Afiyet olsun.

 

 

 

POĞAÇA         Sayın Fatma Afife İlsever tarifidir.

Malzemeler

:3 su bardağı,glutensiz un( Sinangil karabuğday-ege glutensiz-metvak)1 küçük paket maya, 1 çay bardağı

 

sıvı yağ,1 çay bardağı yoğurt,1 tatlı kaşığı tuz,1 yumurta 1 yumurtanın akı ( 2. yumurtanın sarısı üzerine)

 

 

Yapılışı: Önce bardağın içinde ılık su ile maya kabartılacak, derin kasenin içine unları koyun ortasını havuz gibi açıp

 

yumurta,kabaran mayayı,yoğurt yağ ve tuzu ilave ettikten sonra hamuru yavaş yavaş yoğurun gerekirse yavaş yavaş su

 

ilave edebilirsiniz. yoğurma bittikten sonra hamurun üzerinii örtüp yarım saat dinlendirin. Daha sonra ufak bezeler

 

yapın. iç malzemesini arzuya göre hazırladıktan sonra bezeleri merdane ile poğaça büyüklüğünde açıp iç malzemesini

 

koyup kapatın. üzerine yumurta sarısı ,çörek otu,susam ile süsleyebilrsiniz. fırını ısıttıktan sonra 200 derecede

 

pişecek.Aynı hamuru pide şekli verip de yapabilirsiniz. Not: Ben hamuru poğaça büyüklüğünde açtıktan sonra içine

Barilla'nın makarna sosundan sürüp iç malzemesini koyup kapatıyorum. çok lezzetli oluyor.

ÇÖMLEKTE HAMBURGER EKMEĞİ

Malzemeler: 500 mlt su,1 yumurta,1 tatlı kaşığı tuz, 1 küçük paket maya, 1 çorba kaşığı yağ ve elma sirkesi, yarım kilo

un.


Yapılışı: Önce mayayı kabartarım sonra hepsini büyük bir kabın içinde mikser ile çırptıktan sonra içini yağladığımız

çömleklere yarım olarak hamuru koyalım . Fırını 50 derecede ısıttıktan sonra çömlekleri fırına yerleştirelim. Yarım saat

kadar mayalanmasını bekleyelim.mayalandıktan sonra 200 derecede pişireceğiz. Not: Ben sinangil karabuğday-tapıoca

ve amarant un kullandım