Glutensiz Yaşamı Kolaylaştıran Ev Aletleri 

Gluten, birçok tahılda doğal olarak bulunan, gıdalara dışarıdan eklenebilen veya bulaşabilen bir protein olarak tanımlanıyor. Oysa özellikle paketli gıdaların içerisinde sık karşılaştığımız içerikler arasındaki gluten, pek de masum değil. Öyle ki kimi bünyelerde hassasiyet oluşturabiliyor. Hatta gluten intoleransı, alerjisi gibi hassasiyetlerin yanında gluten enteropatisi adı verilen sindirim hastalığı da toplum içinde yaygın. Bu hastalığı çölyak olarak da tanıyabilirsiniz. 

Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığı ile yaşayan kişiler, glutensiz yaşam alışkanlıkları edinerek hayat kalitelerini yükseltiyor. Hatta söz konusu çölyak olduğunda glutensiz beslenme bir seçim değil zorunluluk halini alıyor. Haliyle süreçte doğru seçimler yapmak, alışveriş konusunda titiz davranmak oldukça önemli. Glutensiz yiyeceklerin ayırt edilmesi kadar yaşam kalitesinin artışına etki eden bir faktör de fonksiyonel ev aletlerinin seçimi. Zira glutensiz yaşamı kolaylaştıran birçok ev aleti var. Onlar sayesinde evde hazırlanan öğünler için sarf edilen emek ve zaman azalıyor. Lezzetten, besin değerinden ödün vermeden glutensiz beslenme kolaylaşıyor. Dilerseniz glutensiz yaşam için gerekli gıdaları ve onlar için kullanabileceğiniz pratik yardımcıları beraber tanıyalım: 

Glutensiz Un Nedir?

İçerisinde gluten proteini bulunmayan unlar, glutensiz un çatısı altında sınıflandırılıyor. Son yıllarda oldukça fazla rağbet görmeye başlayan ürünler, hafifliği ve lezzeti ile sadece çölyak hastalarının, intoleransı olanların değil hemen herkesin mutfağında kendine yer buluyor. Hazır paketli olarak alınabilen bu ürünlerin tohumunda gluten bulunmaması mühim. Ancak tek başına yeterli değil… Glutensiz unların, çapraz bulaşmaya neden olabilecek glütenli ürünlerden ayrı işlenmesi, paketlenmesi de önem taşıyor. Bu da alınan ürünlerin etiketlerinin çok daha dikkatli okunma gereksinimi demek. Paketlerde küçük puntolarla yazılan her cümle glutensiz beslenme gereksinimi olan kişiler için büyük önem arz ediyor. 

Glutensiz Un Çeşitleri Nelerdir? 

Yüksek besin değerleri, lezzetleri ve sindirim kolaylığı ile öne çıkan glutensiz unlar arasında yemiş unları, bakliyat unları başı çekiyor. Eğer glutensiz un çeşitlerinin kısıtlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günümüzde hemen her bütçeye uygun, çeşit çeşit, farklı amaçlarla kullanıma uygun glutensiz unlar mevcut. Örneğin glutensiz un çeşitleri arasında; badem, hindistan cevizi, fındık, karabuğday, yulaf, kinoa, nohut, pirinç, teff, keçiboynuzu, mısır, topyoka unlarını bulabilirsiniz.  

Üstelik glutensiz un çeşitleri hemen hemen her markette var. Ulaşılabilir fiyatlı seçenekler de mevcut. Ancak kimyasallar, ağartıcılar, renklendirici ve katkı maddeleri tüm paketli gıdalarda olduğu gibi glutensiz unlarda da kullanılabiliyor. İşte buna karşın günümüzde hazır un alımına alternatif bir yol daha popülerleşiyor! Artık, sağlıklı ve besleyici glutensiz un tüketmek isteyenler için evde taş değirmen kullanarak un öğütmek hayal değil. Ev tipi aletler, az yer kaplaması, farklı boyutlardaki taneleri kolaylıkla öğütebilmesi ve kısa sürede un hazırlaması ile fark yaratıyor. Tane büyüklüğüne göre ayarlanan öğütücülerin haznesine konulan tohumlar, dakikalar içinde dilenen büyüklükte un haline geliyor. Siz de nohuttan karabuğdaya kadar farklı boyutlardaki tohumlardan kolaylıkla evinizde glutensiz un çeşitleri yapabilirsiniz. Glutensiz yaşamı kolaylaştıran ev aletleri arasında yer alan öğütücüler, yağlı tohumlar dışındaki tüm tanelerde kullanılıyor. Yağlı tohumlar için ezme makinelerini tercih edebilirsiniz. 

Kaynağını bildiğiniz temiz tohumları evinizin konforunda, ev tipi elektrik sistemi ile öğüterek besleyici glutensiz unlar yapmanız mümkün. Üstelik ısıl işlem, beyazlatma, kimyasal veya renklendirici eklenme endişesi olmadan taze çekilmiş glutensiz unları dilediğiniz her an hazırlayabilirsiniz. 

Glutensiz Tatlı Çeşitleri Nelerdir? 

Glütensiz mutfaklar için başka yardımcılarınız da var… Un yapmayı kolaylaştıran ürünlerin yanında tatlı hazırlamanıza yardım eden profesyoneller de görev başında. Glutensiz tatlılar yapmak için ihtiyacınız olan unu çektiniz, peki başka neler gerekiyor? Daha sağlıklı menüler için şeker yerine dut kurusu kullanabilirsiniz. Bitkisel veya hayvansal süt, meyve parçaları, yumurta gibi malzemeler ile mutfağınızda tadına doyum olmayacak glutensiz tatlılar yapmanız mümkün. Peki glutensiz tatlı çeşitleri arasında neler var? 

Gluten içeren hemen hemen tüm tatlıların glutensiz versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Kekler, kurabiyeler, muhallebiler, pastalar… Aklınıza gelecek her hamuru, karışımı glutensiz ürünlerle yapmanız olası. Yalnız ikame yardımcılar gerek. Örneğin hamura yapışkan kıvam vermesi için karnıyarık otu tozu kullanabilirsiniz. Böylelikle glutensiz unun daha kolay şekil aldığını fark edeceksiniz. 

Glutensiz Tatlılar Nasıl Hazırlanır? 

Malzemeler mutfakta… Onlarla homojen hamurlar, tam kıvamında karışımlar yapmak için ihtiyacınız olan ev aletlerinin başında ise blender geliyor. Üstelik glütensiz yaşama yardımcı ev aletleri sayesinde mutfaktaki işler olduk pratik. Gelişen teknoloji ile beraber birçok alet karıştırma işlemini sadece dakikalar içinde tamamlıyor. Tek tuşla yapılan karışımlar sırasında hazneyi açıp karıştırmayı gerektirmeyen özel karıştırıcı kapaklar bile var. (Biz onlara Twister Hazne diyoruz.) 

 

Dilerseniz meyve kurularını, yemişleri hızla toz ve püre haline getirebilir, tatlılarınızı onlarla lezzet şölenine dönüştürebilirsiniz. Hazır satılan fındık veya fıstık ezmelerinin içinde “glüten var mı” endişesi yaşamak yerine blender ile kendi ezmelerinizi dakikalar içinde oluşturabilirsiniz. Pasta kremalarına tat katacak yemiş ezmeleriyle glütensiz spesiyaller mutfağınızın yıldızı olacak.

 

Glutensiz tatlıları hazırlarken pişen tarifleri hızla fırına verebilirsiniz. Pişmeyen raw brownie gibi tarifleri ise şekilde verip dinlendirerek, dondurarak yemeye hazır hale getirebilirsiniz. İyi karışmış, içeriği doğru malzemelerle hazırlanmış her glutensiz tarifin glutenli alternatifi kadar lezzetli olacağından şüpheniz olmasın. Meyvelerin, yemişlerin, glutensiz unların ve endüstriyel güçteki elektronik yardımcıların gücü ile tatlı krizlerini dindirmek şimdi çok daha kolay.

Glutensiz Atıştırmalıklar Nelerdir?

Glutensiz yaşamın en zorlu görülen kısmı ise şüphesiz atıştırmalıklar… Ara öğünlerde yenecek çok sayıda alternatif olsa da glutensiz atıştırmalıklar maalesef hala glutenli seçenekler kadar yaygın değil. O halde evde hazırlayalım! Glutensiz atıştırmalıklar neler olabilir merak ediyor musunuz? Glutensiz unlarla hazırlanan galetalar, kurabiyeler, kuru sebze ve meyve cipsleri, kuruyemişler, barlar onlardan sadece birkaçı. Çantanızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz glütensiz atıştırmalıklarla günün her saatinde besleyici ve sağlıklı ara öğünlere kavuşabilirsiniz. 

Glutensiz Atıştırmalıklar Nasıl Hazırlanır?

Evde glütensiz cips hazırlama fikri ilk bakışta korkutucu görünüyorsa üzülmeyin. Yalnız değilsiniz. Oysa glütensiz unlar ile sebze ve meyve tozlarını homojen bir karışım haline getirerek incecik bir şekilde tepsiye yayıp kurutmanız yeterli. Evinizdeki fırınla bu işlemi yaptığınızda besin değerinin birçoğunu kaybedeceğinizi söylemek zorundayız. Ancak dehidratör adı verilen kurutucu ürünlerle sağlıklı, besin değerini koruyan ve glutensiz atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Hatta hamur hazırlamadan sebze ve meyveleri dilimleyip kurutarak atıştırmalıklar da hazırlayabilirsiniz. Örneğin mandalina kuruları ile öğün aralarında açlığınızı yatıştırmak, tatlılarınızı süslemek elinizde. Ayrıca evde yağsız patates cipsleri yapmak da mümkün.

Glutensiz beslenme yaygınlaştıkça daha çok glutensiz un, tatlı ve atıştırmalık seçeneği raflarda yerini alıyor. Etiketleri dikkatle okuyarak katkısız, kimyasalsız, tamamen glutensiz birçok alternatife erişebilirsiniz. Evinizin hijyeninde hazırladığınız, sağlıklı, içeriğinden emin olduğunuz tarifler için ise glutensiz yaşama yardımcı ev aletleri sizinle! Yaşam kalitesi yüksek bir ömür, zahmetsiz sağlıklı beslenme, lezzet ve hijyen için siz de mutfağınızı daha donanımlı hale getirebilirsiniz. Seçeceğiniz yiyecekler, ev aletleri ve tariflerle yaşam kalitenizi yükseltmek elinizde! Hayatın doya doya tadına varacağınız sağlıklı günler diliyoruz.