page-header

AB Projesi

Avrupa Birliği Başkanlığı Yerel STK’lar Hibe Programı kapsamında

Çölyaklı Bireylerin Eğitim
Yöntemleriyle Güçlendirilmesi
Projesi Başladı!

Projemiz ülke çapında 500 proje arasından
ilk 38’e girerek Ocak 2019 tarihinde başladı.

Projemizin Amaçları

  • Çölyak hastalarının günlük yaşantılarını kolaylaştırmak adına bireysel eğitimler vermek
  • Glütensiz diyetle yaşamaları konusunda psikolojik ve pratik destek vermek
  • Glutensiz beslenmenin püf noktalarına hakim mutfak profesyonelleri ve şeflerle birlikte, İstanbul ve dışında mutfak atölyeleri organize etmek
  • Diyete uyum ve beslenme düzeni belirlenmesi amacıyla, konusunda uzman diyetisyenlerle birebir danışma seansları düzenlemek
  • Derneğimize yeni gönüllü ağı ve çölyak hastaları arasında bir iletişim grubu oluşturabilmek adına gönüllü eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yürütmek
  • Yerel yönetimler, il sağlık müdürlükleri, sağlık meslek yüksek okulları ile koordine olup hekim bilgilendirme seminerleri düzenlemek
  • Tasarlayacağımız bilgilendirici posterlerin eczanelerle, özel hastanelerle paylaşılması
  • Tasarlayacağımız bilgilendirici videoların, yeni web sitesine eklenmesi ve sağlık kurumlarının dijital ekranlarında gösterilmesi

1 yıl süren projemizde neler yaptık?

  • Gönüllü eğitimleri düzenledik. Bu eğitimlerde derneğin gönüllü çalışan desteğinin artması için Çölyakla Yaşam Derneği’nin nasıl çalıştığını, çölyaklılara ve ailelerine nasıl yardımcı olduğunu, kapasitemizin nasıl arttırılıp desteklerimizin artabileceğini tasarladık ve gönüllü adaylarıyla paylaştık. Bu 5 gönüllü eğitimi çalışmamızla toplam 58 kişiye eğitim verdik.
  • Proje boyunca bize gelen , telefon ya da sosyal medya hesaplarımızla bize sorular soran 1367 çölyaklıya yardımcı olduk, her türlü sorularını yanıtladık, gereken yönlendirmeleri  yaptık.
  • Web sitemizi yeniden düzenledik. Türkçe ve İngilizce bölümler koyduk. Projemize dair bilgiler paylaştık. Sürekli olarak da güncellemeler yapıyoruz. Sitemizdeki güvenle tüketebileceğimiz ürün grupları, sorular ve daha birçok bilgiye ulaşmak mümkün.
  • Diyetisyenlerden yardım aldık. 10 kez, Glutensiz beslenme nedir? Nasıl uygulanmalıdır? Vitamin takviyeleri kullanılmalı mı? Doğru glutensiz diyet nedir? Gibi daha birçok sorunun cevap bulduğu bire bir görüşmelerin sağlandığı bu toplantılarda özellikle anneler çok yardım aldılar. Diyetisyen toplantılarıyla 139 yeni tanı almış aileye ulaştık.
  • Ömür boyu süren glutensiz diyete uyum için psikolojik danışmanlık hizmeti sunduk. 13 kez toplantı yaptık. Bu toplantıların çoğu bire bir düzenlendi, kişisel bilgiler saklı tutularak ailelerin ve çocukların diyete uyum problemleri paylaşıldı, destek sağlandı. Bazı günlerde grup toplantıları yaparak ailelerin kaynaşması ve diyete uyum süresinde paylaşımların olmasına çalıştık. Toplam psikolojik destek verdiğimiz kişi sayımız ise 66.
  • Projemizin bize sağladığı finansal destekle 2 adet video hazırladık. Bir tanesi “Bir çölyaklı kahvaltısı” üzerineydi derneğimize çok sorulan ve ana öğün olarak bilinen ‘’Kahvaltıda Bir çölyaklı ne yer , ne içer’’ konulu idi.İkinci video ise Çölyak nedir? Glutenin çölyaklıya zararları, nasıl teşhis edilir? Belirtileri üzerinde durduk. Videolarımızı hem sitemizden hem de sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek mümkündür.
  • Büyük bir bilgilendirme semineri düzenledik. Seminerimize 155 kişi katıldı. Prof.Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ve Doç.Dr. Ömer Faruk Beşer çok detaylı bir sunumla Çölyak Hastalığıyla ilgili her türlü bilgilendirmeyi yapıp ailelerden gelen soruları cevaplandırdılar. Seminerimize Mardin ve Bursa’dan da gelen çölyaklı ve aileleri vardı.
  • Projemizin bize sağladığı destekle broşür ve posterler bastırdık. Posterlerimiz İBB’nin de desteğiyle İstanbul’da 155 Metro istasyonu ve 50 Metrobüste 1 hafta boyunca asılı kalmak suretiyle kamuoyunu bilgilendirdik. Ayrıca üniversiteler, eczaneler, glutensiz satış noktalarına asılarak İstanbul dışında da İzmir, Bursa, Denizli, Elazığ’da da bilgilendirme yapma şansı yakaladık. Proje süresi içinde katıldığımız toplantılarda  poster sunumlarıyla bilgilendirmeler yaptık.
  • 7 kez düzenlediğimiz mutfak atölyeleriyle 127 çölyaklı ve ailelerine glütensiz ekmek, poğaça, lavaş, simit vb glütensiz unlu mamüllerin yapılmasını öğrettik. Aynı zamanda Glutensiz bir mutfak nasıl olmalıdır konusunda aileleri özellikle anneleri eğittik. Bire bir uygulamalı bu mutfak atölyelerinde glütensiz şeflerden destek aldık. Ve bizim için çok önem arz eden bir diğer nokta da Çölyak Derneği bulunmayan iki il ( Mardin ve Diyarbakır) de bu çalışmayı yapabilmekten ayrıca memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz.
  • Uzun yıllardır planladığımız Avrupa Çölyak Dernekleri Birliği (AOECS) ne projemizin desteğiyle üye olduk. Bu yıl Milano’da gerçekleştirilen 3 günlük toplantı organizasyonlarına katılarak hem her yıl yapılmakta olan C4C atölye çalışmalarına hem de genel kurullarına misafir olduk. Ve yaptığımız sunumla “Türkiye’de Çölyak ve Biz” diyerek derneğimizi anlattık. Yapılan oylamayla artık Çölyakla Yaşam Derneği bir AOECS üyesi oldu.

Çölyak hastalığı bilgilendirme posterleri
ve broşürleri

Projemiz kapsamında ve İBB’nin de desteğiyle İstanbul’da 155 Metro istasyonu ve 50 Metrobüste 1 hafta boyunca asılı kalan posterlerimizi buradan indirebilirsiniz.

Back to top of page