13Ülke genelindeki Çölyak Dernekleri meclis komisyonunda sorunların tespiti ve çözüm yollarını konuştu.
Meclis Komisyonu Çalışıyor

TBMM’de kurulan Çölyak Komisyonu 3 ncü toplantısını yaptı. Ülke genelindeki Çölyak dernekleri meclis komisyonunda sorunların tespiti ve çözüm yollarını konuştu.

Her hafta Çarşamba günü düzenli olarak toplantı yapan komisyonun bu hafta ki konuları ÇÖLYAKLILAR için büyük umut oldu. Erken teşhis için bölgesel tarama, okullarda eğitim verilmesi, glutensiz ürüne destek, glutensiz ürün ambalajı için alt yapı hazırlanması, çocukluk döneminde zorunlu çölyak testi, restoranlara alerjen uyarıların konulması ve daha birçok konunun konuşulduğu toplantıda farklı meslek gruplarından katılımcılar görüşlerini bildirdi.

İttifak Holding Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Korkmaz, Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr Mahir Turhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr Nihat Pakdil, Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Alper Gıda Kontrol Daire Başkanı Selman Ayaz, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden Elazığ Dernek Başkanı Salih Yenisu’nun katıldığı toplantıya İsmail Tamer başkanlık yaptı.

GLUTENSİZ ÜRÜNLER

İttifak Holding Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Korkmaz glutensiz ürünlerin üretimi noktasında bakanlıktan destek beklediklerini ifade ederek “Yerli ürünlere glutensiz ibaresinin basılabilmesi için alt yapının hazır olması gerekir” dedi. Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi  Prof.Dr Mahir Turhan, çölyak hastaları konusunda sağlık personeli farkındalığına önem verilmesine vurgu yaparak “Çocuklukta çölyak testi zorunlu olsun. Erken teşhis birçok hastalığın tedavisine de yardımcı olacaktır. Glutensiz ürünün lezzeti konusunda daha fazla çalışılması gerekir” dedi

ALERJEN UYGULAMASI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr Nihat Pakdil çölyaklılara müjde niteliğinde bir bilgi paylaşarak “AB ile uyumlu bir şekilde, 2019 sonuna kadar restaurantların alerjen uyarı koyma mecburiyetleri olacak. Ar-Ge desteği verilmesini değerlendireceğiz. Çölyaklı kişiye uygun fiyatlı ve özellikle lezzetli ürün sunulmasını için spesifik projelerde pozitif ayrımcılık yapılabilir” dedi. Komisyonda görevli milletvekilleri de görüşlerine beyan ederek çölyak konusunda farkındalık oluşturulması fikrinde birleştiler.

GÜZEL GELİŞMELER OLUYOR

Sakarya Glutensiz Yaşam Derneği Başkanı Filiz Elif Samancı “Çok güzel gelişmeler olacağına inanıyorum. TBMM’de komisyon kurulması, değerli katılımcıların Çölyak konusunda fikir beyan etmesi önemli. İnanıyorum ki kısa sürede halka açık mekanlarda glutensiz menülerin sayısı da artacak, yerli üretim ürünlerde çoğalacak. Erken teşhis hatta çölyak haritasının da çıkarılması bu gelişmelerin ardından daha kolay olacak. Çölyak’ı öcü gibi görmek doğru değil bilinçli olarak hareket etmek önemli” dedi

İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya ;

Çölyaklı kızı için imkanları doğrultusunda mutfaklarını yenilediklerini aynı imkana sahip olamayanlar için oldukça zor olduğunu kızı için şuan sorun yaşamadığını  ve 15 Temmuz gecesine kadar 2 yıl süre ile kızı ile duygudaş olmak için yaptığı glutensiz diyet yaşadığı zorlukları anlatarak Türk Hava Yolları menüsünde glutensiz ürün bulunması için yapmış olduğu çalışmaları ve güçlükleri aktardı. Hasta ve hekim açısından tanının erken konulabilmesinin önemini vurguladı.

Tokat Milletvekili Prof.Dr.Celil GÖÇER;

Hastaların yaşadıkları bu durumu trajedi olarak görmeden başa çıkabileceklerini öğretmek gerektiğini belirtti.

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden ;

Derneklerin önemini vurgulayarak dernekler için devlet desteği gerektiği ve Çölyak Tarama çalışması ile bölgesel eğitimlerin önemini vurguladı.

Elazığ Dernek Başkanı Salih Yenisu;

Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmesi gereken talepleri hem bir çölyak babası hem bir çölyaklı hemde bir eğitimci olan Elazığ Dernek Başkanı Salih Yenisu her yaş aralığı için önerileri değerli komisyon üyelerine aktardı.

Verimli geçen bir komisyon toplantısı daha sona erdi.